Nieuws
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Alles wat je aandacht geeft groeit

9 tips om je voor te bereiden op je pensioen

22-05-2024

Hoe stel jij je pensioen voor? Zie je een zorgeloos einde van je werkende leven om daarna lekker te genieten van je vrije tijd? Pensioenplanning is een belangrijk onderdeel van je financiële toekomst. Het is echter verrassend hoe vaak mensen fouten maken in de voorbereiding op hun pensioen. Wat zijn veelvoorkomende fouten? We leggen ze onder de loep en geven je tips hoe je ze kunt vermijden, zodat jij van een comfortabel pensioen kunt genieten. 

Help! Mijn rentevast periode loopt af!

22-05-2024

Loopt je rentevast periode af? Dan is het verstandig om je hypotheek eens kritisch te onderzoeken. Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij…

Bij het aflopen van de rentevast periode kies je voor een nieuwe termijn en bijbehorende rente. Dit kan bij je bestaande geldverstrekker of een nieuwe partij. Heb je veel gespaard? Dan kan je in de meeste gevallen ook de hypotheek of een deel daarvan aflossen zonder dat je een vergoeding voor vervroegde aflossing hoeft te betalen.

Maar er zijn meer opties...

belasting dienst

Het veranderende landschap voor ondernemers (met een eenmanszaak) in 2024

22-05-2024

Waarmee heb je als ondernemer in 2024 allemaal te maken? Welke zaken zijn de afgelopen tijd veranderd en wat staat er allemaal nog te gebeuren? Hoe kun je zelf de kapitein op je schip zijn?

Als ondernemer (met een eenmanszaak) lijkt het allemaal zo eenvoudig. Je runt je onderneming, je neemt geld op om privé van te leven, je investeert wat en je betaalt ieder jaar braaf je inkomstenbelasting. Zijn er dingen die je moet weten? Jazeker, er zijn dingen gewijzigd in de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de FOR en het ‘pensioen’.

Frikandel

Een veganistische frikandel is ook een frikandel?!

22-05-2024

Als werkgever ben je soms verplicht pensioenpremie voor je werknemers af te dragen aan een bedrijfstakpensioenfonds. Het is echter niet altijd duidelijk of er sprake is van een verplichtstelling.

Vallen producenten van frikandellen, gehaktballen en hamburgers zonder vlees bijvoorbeeld verplicht onder deelneming aan het bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees?

Renteverwachting Hypotheken

22-05-2024

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd binnenkort daalt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd geleidelijk daalt.

Zonnepanelen

Vergoeding zonnestroom blijft in stand

19-02-2024

Nederland is wereldkampioen op het gebied van zonnepanelen. De gemiddelde Nederlander heeft bijna 4 zonnepanelen op zijn dak en één op de drie huizen heeft zonnepanelen. Dat is meer dan waar dan ook ter wereld. Goed voor het milieu, natuurlijk. Maar ook voor de portemonnee. Zonnepanelen verdienen zich al snel terug. Dat komt mede door de ‘salderingsregeling’ – een regeling die het opwekken van zonnestroom extra aantrekkelijk maakt.

De laatste tijd twijfelden veel mensen over zonnepanelen. Eén van de oorzaken daarvan was dat de overheid de salderingsregeling wilde afschaffen. De Eerste Kamer (senaat) heeft daar tegen gestemd, dus de salderingsregeling blijft bestaan. Tenminste, voorlopig nog.

Financiele rust kinderen

Creëer financiële rust voor je kinderen

19-02-2024

De maand van het vakantiegeld komt er weer aan. In deze dure tijden een welkome aanvulling om extra te genieten van een dure vakantie. Of toch niet?

In de drukte van het dagelijkse leven vergeten veel ouders soms om vooruit te kijken en financiële zekerheid voor hun kinderen op te bouwen. Een uitstekende manier om dit te doen is door het (vakantie)geld voor je kinderen te beleggen. Dit stelt hen in staat om een solide financiële basis op te bouwen voor de toekomst. In dit artikel vertel ik hoe je geld kunt beleggen voor je kinderen en waarom het slim kan zijn om daarbij de hulp in te schakelen van een ervaren financieel adviseur.

Bedrijf pensioen

Mijn bedrijf is mijn pensioen. Toch?

19-02-2024

Pensioen hoef ik niet te doen, want mijn bedrijf is mijn pensioen. Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen van ondernemers die ik spreek over hun financiële zaken. Ik snap die gedachte heel goed, want het getuigt van een aantal eigenschappen die je als succesvol ondernemer nodig hebt. 

Een antwoord vanuit trots, vastberadenheid en geloof in eigen kunnen. En zo’n instelling kan ik alleen maar prijzen. Maar, tegelijkertijd vind ik het mijn taak om de waarheid over geld te vertellen. En dus vraag ik meer dan eens: “Op hoeveel waardeer jij je bedrijf dan over 20 jaar als je met pensioen gaat en waar baseer je dat op?” Vaak krijg ik een antwoord met een groot bedrag en soms merk ik al wat twijfel. Dit gebeurt vooral als ik doorvraag. “Ken jij bedrijven die ineens minder waard werden, terwijl je dat nooit had gedacht?”

Beleggingsrisico in je pensioenregeling; je hebt een keuze!

19-02-2024

Indien er in de pensioenregeling bij je werkgever sprake is van een beschikbare premieregeling, dan wordt er maandelijks premie in een pensioenpot gestopt om op pensioendatum een pensioen aan te kopen. Tot een aantal jaar geleden moest dit bij pensionering een vast, gegarandeerd bedrag zijn, dus maandelijks een vaste pensioenuitkering. Veelal werd dit dan bij een verzekeraar ondergebracht.

Door onder andere de lage rentestand is een aantal jaar geleden de mogelijkheid gekomen om in plaats van een vaste pensioenuitkering te kiezen voor een variabele pensioenuitkering. Hierbij wordt het pensioenkapitaal op pensioendatum niet ‘vastgeklikt’, maar blijft ook na pensioendatum een deel van het pensioenkapitaal belegd. Het beleggingsrendement is variabel, de pensioenuitkering dus ook.

Bij het aanbieden van een pensioenregeling (beschikbare premieregeling), heeft de werkgever een keuze inzake het toegestane beleggingsrisico en of en op welke manier een werknemer hiervan mag afwijken. Vaak betreft dit de ‘default’ optie: neutraal, met afbouw van het beleggingsrisico bij het ouder worden (lifecycle).

Renteverwachting Hypotheken

19-02-2024

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd stabiliseert en daarna daalt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd daalt.

Onbekend maakt onbemind

18-12-2023

Veel mensen denken bij de term financiële planning vooral aan geld en cijfers. Jammer, want financiële planning gaat over zoveel meer. Het gaat namelijk in eerste instantie over jou en het realiseren van jouw (financiële) wensen en doelen voor de (nabije) toekomst. Het verwezenlijken hiervan draagt vervolgens weer bij aan jouw levensgeluk. En zeg nu zelf, wie wil er niet (nog) gelukkiger worden…

De kans is groot dat ook jij wensen en doelen hebt. Mogelijk droom je ervan om rijk te worden en te kunnen stoppen met werken, of om een camping te beginnen in Frankrijk, of om… nou vul zelf maar in. Jammer genoeg blijft het vaak bij dromen en worden deze niet omgezet in (levens)doelen. Jij zit waarschijnlijk – net als velen met jou – vast in een bepaald ritme waarin vooral sprake is van veel dagelijkse routinematige klussen.

Afbeelding2

De gouden beleggingstip in de praktijk

18-12-2023

Eind jaren 90 kreeg een - destijds nieuw en onbekend - bedrijf in de Verenigde Staten veel aandacht toen ze lieten weten naar de beurs te gaan. Binnen no time ging de virtuele koers door het dak. De naam van het bedrijf: Fried Air. Beleggers wisten op dat moment nog niet dat Fried Air een fictief bedrijf was. Het bedrijf was een experiment van een groep scholieren om aan te tonen hoe irrationeel beleggers kunnen zijn. In die tijd ging de aandelenbeurs hard omhoog en beleggers raakten zo enthousiast dat ze een aantal basisregels van succesvol beleggen totaal vergaten. Er heerste hebzucht en de basale beleggingsregels werden niet meer gevolgd.

Beste Millennial, denk NIET aan je toekomst

18-12-2023

Denk niet aan je pensioen. Heb geen verwachtingen van jouw leven na je pensioen. Denk ook niet aan het feit dat je geen inkomen meer hebt als je stopt met werken.  

Je kent vast de psychologische truc van de roze olifant; waar je niet aan mag denken. Dat zorgt er natuurlijk juist voor dat je er wél aan denkt. En dat is in het geval van ons pensioen ook zo. Wat als je wel aan je pensioen denkt; hoe ziet dat er dan uit? Wat voor inkomen wil je hebben? Kun je doen wat je wilt doen? Leef je zonder financiële zorgen? Voor veel Nederlanders is dat wel de ideale gedachte, maar blijft het ook vaak bij een gedachte. De realiteit is namelijk anders. Veel mensen bouwen minder vermogen op dan ze denken.

Een adviseur van de zaak

18-12-2023

De mogelijkheid om maximaal 10% van uw pensioen in één keer op te nemen is wederom uitgesteld. De beoogde datum is verschoven van 1 juli 2024 naar 1 januari 2025. Reden hiervan is dat pensioenuitvoerders na de behandeling van het wetsvoorstel minimaal 6 tot 9 maanden nodig hebben om hun deelnemers te informeren. Indien het proces daar langer duurt, volgt mogelijk verder uitstel.

Het pensioenbedrag ineens betekent dat de pensioendeelnemer de keuze krijgt om maximaal 10% van het ouderdomspensioen/lijfrentekapitaal in één keer af te kopen op ingangsdatum van het pensioen of in de maand januari volgend op het jaar dat de AOW gerechtigde leeftijd wordt bereikt.

Indien wordt gekozen voor een bedrag ineens heeft dat wel gevolgen.

Renteverwachting Hypotheken

18-12-2023

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd stabiliseert en daarna daalt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd daalt.

Had ik maar

Had ik maar…

21-09-2023

Zou het niet zonde zijn, als je iets NIET hebt gedaan in je leven wat je heel graag had willen doen? Ze zeggen wel eens dat het erger is om spijt te hebben van de dingen die je NIET hebt gedaan dan van de dingen die je WEL hebt gedaan. Hoeveel mensen leven niet een leven dat voor hen is uitgestippeld, of omdat het zo hoort of omdat de hypotheek moet worden betaald? Hoeveel mensen zitten niet gevangen in hun dagelijkse sleur en kunnen daar op de een of andere manier niet uitbreken? Waarvan zou jij nou spijt hebben als je het niet zou hebben gedaan?

Pensioenwet werknemer

De nieuwe pensioenwet en de werknemer

21-09-2023

Er komt een nieuw pensioenstelsel aan. De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen.

Waarom krijgen we een nieuw pensioenstelsel?
Tot voor kort kenden we in Nederland een prima werkend pensioenstelsel, maar door de grote veranderingen in de samenleving knelt het huidige stelsel steeds meer.

De nieuwe pensioenwet en de werkgever

21-09-2023

Zoals inmiddels bekend wordt het nieuwe pensioenstelsel ingevoerd per 01-01-2028. Dit pensioenstelsel raakt niet alleen werkgevers die zijn aangesloten bij pensioenfondsen (ABP, PFZW, Bouw etc.). Het pensioen van ongeveer 1 miljoen deelnemers is ondergebracht bij een verzekeraar of premie pensioeninstelling (PPI). Voor deze deelnemers zul jij als werkgever tot een keuze moeten komen. Tot nu toe zijn werkgevers terughoudend. De nieuwe wet is nog jong, maar verzekeraars geven aan dat werkgevers tot op heden voorzichtig zijn en naar elkaar kijken. Wat doen de andere bedrijven in de sector? Moet ik nu al iets gaan doen? Enzovoort.

Wanneer beleggen

Wanneer moet ik beginnen met beleggen?

21-09-2023

Zo nu en dan krijg ik de vraag: is het dan nu goed moment om in te stappen op de beurs? Vaak is dat na een beursdaling door de onrust van een oorlog, een economische tegenwind of slecht nieuws over een bepaald aandeel. Natuurlijk kan niemand het juiste antwoord geven op wanneer het een goed moment is om in te stappen met beleggen, simpelweg omdat we de toekomst niet kunnen voorspellen. Ondanks dat niemand in een glazen bol kan kijken, lukt het wel om een bevredigend antwoord te geven op deze vraag.

Renteverwachting Hypotheken

21-09-2023

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd stabiliseert en daarna daalt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd op lange termijn geleidelijk daalt.

splitsing

De impact van emotie op jouw financiële beslissingen

01-06-2023

Jarenlang leefden we in de overtuiging dat in de wereld van financiën en beleggen vooral rationale beslissingen werden genomen. Inmiddels weten we wel beter, de afgelopen decennia is er dan ook veel onderzoek gedaan naar ons gedrag op het gebied van beleggen. Dit vatten we ook wel samen onder het begrip “Behavioral Finance”.

In dit artikel wordt uitgelegd wat Behavioral Finance is, in het eerste deel ligt de aandacht op de achtergrond en theorie. In het tweede deel komen voorbeelden aan bod die velen vast zullen herkennen.

Financieren van je eerste eigen woning. Waar moet je op letten?

01-06-2023

Ben jij starter en al een tijdje op zoek naar een woning? Of heb je je droomwoning al gevonden? Dan begint (ook) de zoektocht naar financiering. Speciaal voor jou als starter zoomen we in dit artikel in op de belangrijkste aspecten van de financiering van je woning.

Hypotheek
Een huis kopen en dit uit eigen zak betalen is maar voor weinigen weggelegd. Het lenen van geld zal voor de meeste nodig zijn. In de volksmond wordt dit het verkrijgen van een hypotheek genoemd. Juridisch gezien leen je hierbij een som geld, waarvoor je als zekerheid de geldverstrekker het “recht van hypotheek” teruggeeft; het recht om jouw woning op te eisen mocht je de lening niet kunnen terugbetalen.

Hoe zit dat eigenlijk met aandelen en obligaties?

01-06-2023

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer klanten van QP Advies een beleggingsrekening. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Wat is beleggen?
Beleggen is meedoen aan de economie. Door geld ter beschikking te stellen verwacht je te profiteren van de economische ontwikkelingen. 

(Ouder) personeel behouden!(?)

01-06-2023

  • FD: Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg blijkt zo’n 200.000 65-plussers gemakkelijk over de streep zijn te trekken om weer aan de slag te gaan
  • CBS: De gemiddelde pensioenleeftijd in 2022 bedroeg 65 jaar en 8 maanden
  • SCP: In veel sectoren is er op dit moment een tekort aan medewerkers en die krapte op de arbeidsmarkt houdt naar verwachting nog twee decennia aan

De inzet zou moeten zijn dat iedereen zo lang mogelijk (parttime) blijft werken. Er zal inzicht moeten komen wat de individuele werknemer wenst en op welke manier aangesloten kan worden bij wensen en ervaring van de ‘oudere’ werknemer.

Renteverwachting Hypotheken

01-06-2023

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd stijgt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd op termijn geleidelijk daalt.

Papa & mama bank

27-02-2023

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren. Het merendeel van de Nederlanders vindt het belangrijk goed te zorgen voor een veilige en rustige financiële toekomst. Voor zichzelf, maar ook voor de mensen die dicht bij ons staan, zoals kinderen en kleinkinderen. De laatste decennia zijn zaken echter veranderd.

Financiële planning: Het vergroten van je geluksbeleving

27-02-2023

Veel mensen denken bij de term financiële planning vooral aan geld en cijfers. Jammer, want financiële planning gaat over zoveel meer. Het gaat namelijk in eerste instantie over jou en het realiseren van jouw (financiële) wensen en doelen voor de (nabije) toekomst. Het verwezenlijken hiervan draagt vervolgens weer bij aan jouw levensgeluk. En zeg nu zelf, wie wil er niet (nog) gelukkiger worden… De kans is groot dat ook jij wensen en doelen hebt. Jammer genoeg blijft het vaak bij dromen en worden deze niet omgezet in (levens)doelen. Jij zit waarschijnlijk – net als velen met jou – vast in een bepaald ritme waarin vooral sprake is van veel dagelijkse routinematige klussen. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor zoiets belangrijks als nadenken over de eigen levensdoelen. Financiële planning helpt je om de sleutel tot een gelukkiger leven te vinden.

Wat betekent de Wet Toekomst Pensioenen voor jou?

27-02-2023

Als je op een zeker moment stopt met werken, wil je dat jij en jouw naasten voldoende inkomen hebben om te leven en zorgeloos van je pensioen te genieten. Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Het huidige pensioenstelsel voldoet echter niet meer aan deze tijd.

Drie redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen:

splitsing

2023: Een jaar met een aantal belangrijke veranderingen voor ondernemers

27-02-2023

Het jaar 2023 is begonnen met een aantal belangrijke veranderingen voor ondernemers. Dat geldt zowel voor ondernemers die een eenmanszaak hebben, als voor ondernemers met een eigen BV. De overheid heeft het voor ondernemers in 2023 minder aantrekkelijk gemaakt. Hoe je hier nu het optimum zoekt, en of je bijvoorbeeld beter een eenmanszaak of een BV kunt hebben, dat kunnen wij voor je uitrekenen.

Renteverwachting Hypotheken

27-02-2023

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd stijgt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd op termijn geleidelijk daalt.

Belastingvrij schenken voor de eigen woning? Handel dan nog dit jaar!

19-12-2022

De ‘jubelton’ wordt afgeschaft. Wat kun je als ouder nu nog doen om je kind te helpen bij de financiering van een eigen woning op een belastingvriendelijke manier? Tot eind 2022 heb je nog een aantal mogelijkheden.

Wat is de jubelton ook alweer?
De jubelton is de eenmalige schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Dat betekent dat je een kind (in de leeftijd van 18 tot 40 jaar) maximaal € 106.671 belastingvrij mag schenken voor een eigen woning. Je kind betaalt dus over dit bedrag geen schenkbelasting. Dit is het bedrag dat in 2022 nog geldt. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Hoe wordt jouw vermogen straks verdeeld? Kies je voor vererving of voor schenking?

19-12-2022

Uiteindelijk kan jouw vermogen op twee manieren worden overgedragen: door middel van vererving of door schenking. Het verschil tussen beide is dat schenken plaatsvindt bij in leven zijn en vererving pas na overlijden.

De belastingregels rond schenken en erven kennen een progressieve tariefstructuur en lopen van minimaal 10 tot maximaal 40 procent. Het verschil is dat bij overlijden in één keer een bedrag vererft en dat bij schenking sprake kan zijn van jaarlijks kleinere bedragen. Simpel gesteld betekent dit dat hoe hoger het bedrag dat vererft na jouw overlijden, of het bedrag dat je schenkt bij in leven zijn, hoe hoger de belastingdruk bij de ontvanger.

AOW omhoog, pensioen omlaag?

19-12-2022

Per 2023 is er sprake van verhoging van de AOW met ca. 10%. Verhoging is natuurlijk goed nieuws voor gepensioneerden, maar heeft gevolgen voor iedereen die nog pensioen opbouwt.

Bij de opbouw van het pensioen via de werkgever wordt rekening gehouden met het feit dat later ook AOW  van de overheid (staatspensioen) wordt ontvangen. In de pensioenregeling bij de werkgever wordt dit doorgerekend, de zgn. AOW-franchise. Over dit deel van het salaris wordt bij de werkgever dus geen pensioen opgebouwd. 

Drie tips voor een comfortabele oude dag!

19-12-2022

Het blijft voor veel mensen een lastig begrip: pensioen. Het wordt vaak geassocieerd met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich. Daarom is het wel slim om na te denken over het pensioen. Hoe sneller je het aandacht geeft, hoe meer tijd het heeft om te groeien.

Om het leuker te maken kun je pensioen beter bekijken als de fase waarin je financieel onafhankelijk bent. Je hebt jaren gewerkt voor je geld en dat hoeft dan niet meer. Hoe zorg je nu dat deze fase sneller aanbreekt of financieel comfortabel wordt?

Renteverwachting Hypotheken

19-12-2022

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd stijgt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd geleidelijk daalt.

10% van je pensioen in één keer opnemen: verstandig?

28-09-2022

Op 1 januari 2021 is de wet ‘Bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ ingegaan. Alleen het onderdeel over het ‘bedrag ineens’ is uitgesteld, met als doel om dit op een aantal punten te verbeteren. Na goedkeuring in 2022 is de verwachte ingangsdatum 01-07-2023.

Als je met pensioen gaat moeten er een aantal keuzes gemaakt worden m.b.t. de pensioenuitkering. Het ‘bedrag ineens’ is een nieuwe keuze die daarbij komt. Het maakt hierbij niet uit of er sprake is van een gegarandeerd pensioen of een van een pensioenkapitaal waarvoor je zelf een uitkering moet aankopen.

Beperking verhoogde schenkingsvrijstelling eigen woning

28-09-2022

De spreidingsmogelijkheid voor het gebruik van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt beperkt voor 2022 en vervalt voor 2023. Dit stelt staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) voor in zijn fiscale beleids- en uitvoeringsagenda die hij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Sinds 2017 kan iedereen tussen 18 en 40 jaar eenmalig (per schenker) ruim €100.000 belastingvrij ontvangen voor de eigen woning. In het coalitieakkoord tussen de huidige regeringspartijen is afgesproken dat deze schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2024 wordt afgeschaft.

Een beter beleggingsrendement met ‘potjes denken’

28-09-2022

Stel jezelf eens de volgende situatie voor. Je bent in het casino voor een gezellige avond uit. Nadat je een rondje hebt gemaakt en alle roulettetafels, gokmachines en de bar hebt gezien, ga je ervoor: je waagt een gokje. Laat dat gokje nou net niet tegenvallen, want de 50,- euro die je zojuist hebt ingezet is zomaar verdubbeld! Daar sta je dan ineens met 100,- euro in je hand. Je hebt 50,- euro gewonnen, terwijl je van plan was om enkel 50,- euro te besteden aan een leuke avond. Wat een succes!

Maar wat ga je doen? Zet je het bonusgeld all-in op de roulettetafel of ga je naar huis met het extra geld?

Plannen kabinet voor afschaffen oudedagsreserve 

28-09-2022

Het kabinet wil de oudedagsreserve afschaffen. De oudedagsreserve is voor ondernemers om een deel van hun winst te gebruiken voor hun pensioen. Met het afschaffen wil het kabinet voorkomen dat ondernemers hun oudedagsreserve gebruiken om belastinguitstel te krijgen. 

Vanaf 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd. De opgebouwde oudedagsreserve tot en met 31 december 2022 kan volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Dat betekent dat het hele bedrag in één keer vrijkomt en de burger daar belasting over betaalt. Of het kan worden omgezet in een lijfrente product. 

Renteverwachting Hypotheken

28-09-2022

Verwachtingen voor de korte/variabele rente
(t/m 5 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een korte rentelooptijd stijgt.

Verwachtingen voor de lange rente
(vanaf 10 jaar vast):
We verwachten dat de rente op leningen met een lange rentelooptijd eerst stijgt en vervolgens daalt.

Durf te blijven beleggen!

01-01-2022

Elke belegger weet dat het cruciaal is om op het juiste moment in te stappen. Als de beurs zich op een dieptepunt bevindt, moet je aankopen. Nadat je een mooie rit naar boven hebt gemaakt, stap je op het hoogste punt uit. Dit is dé manier om rendement te maken! Toch?

Zo bederft je geld elk jaar een beetje

01-01-2022

Het zal je niet ontgaan zijn: de laatste maanden is de inflatie in Nederland hard opgelopen. Zo was de inflatie in januari 2021 nog 1,6%, maar aan het eind van dat jaar was deze opgelopen tot wel 5,7% en begin dit jaar zelfs tot 7%. Inflatie meet de algemene toename van de prijs van goederen en diensten. Simpel gezegd betekent dat: hoeveel duurder is je kopje koffie, spijkerbroek of tankbeurt ten opzichte van een jaar geleden? Hoe sterker de prijsstijging, hoe hoger de inflatie.

Help je werknemer met kiezen!

01-01-2022

Ombudsman Pensioenen, Jeroen Steenvoorden, signaleert dat deelnemers die bij hem aankloppen soms spijt hebben van een eerder gemaakte keuze. Vaak willen ze die terugdraaien. De ombudsman roept pensioenuitvoerders daarom op om deelnemers beter te begeleiden bij het maken van belangrijke keuzes over hun (toekomstige) pensioen. 

splitsing

Extra keuzerecht bij pensioen aantrekkelijk, maar is het ook verstandig?

01-01-2022

In de komende jaren verandert er veel op het gebied van pensioenen. Op 1 januari 2023 krijgen pensioendeelnemers het recht om 10% van het opgebouwde ouderdomspensioen op te nemen. Of het verstandig is om van dit recht gebruik te maken, is de vraag. 

contract tekenen

Onderneming niet aangesloten bij een bedrijfstak­pensioenfonds? Let op!

01-01-2022

Onlangs heeft het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep beslist dat maaltijdbezorger Deliveroo onder de verplichtstelling van het bedrijfstakpensioenfonds Beroepsvervoer (Bpf Vervoer) valt. Hiermee zal het bedrijf met terugwerkende kracht ruim € 600.000 aan pensioenpremies moeten afdragen aan het pensioenfonds.

Loterij nodig om je financiële toekomstdoel te behalen?

01-01-2022

Onlangs heeft het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep beslist dat maaltijdbezorger Deliveroo onder de verplichtstelling van het bedrijfstakpensioenfonds Beroepsvervoer (Bpf Vervoer) valt. Hiermee zal het bedrijf met terugwerkende kracht ruim € 600.000 aan pensioenpremies moeten afdragen aan het pensioenfonds.

belasting dienst

Belastingheffing box 3

01-01-2022

In de afgelopen jaren is er veel onrust geweest over de belastingheffing over het vermogen. Na een aantal rechtszaken heeft de Hoge Raad in 2021 aangegeven dat de belastingheffing niet correct is. Op 28 april 2022 maakte het kabinet de eerste plannen voor de aanpassing van de belastingheffing in box 3 bekend.

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

bedrijfs logo
Contact
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 17:30

Kantoorgegevens

AFM

12005765
Kifid 300.003028
KVK 28106186
Volg ons op Instagram en LinkedIn
Deel deze pagina
© Dutch media lab